Lentäminen – ihmisoikeuteni

Juuri tämä on se aika vuodesta, kun suomalaisen mieli kaipaa kiihkeimmin kauas aurinkoon. Minunkin.

Olen seurannut viime aikoina ihmisten matkustuskeskustelua ilmastokorvalla. Kaikenlaisten ilmastolupausten keskellä lentäminen nauttii edelleen diplomaattista koskemattomuutta. Nimittelyt ”lentävistä vegaaneista” perustuvat siinä mielessä todellisuuteen, että todella moni periaatetasolla ympäristön tilan tiedostava sivuuttaa lentämisen ilmastovaikutukset, koska matkustelu on itselle se kaikkein rakkain vapauden muoto. Matkustelu, käytännössä siis lentäminen, on ihmisoikeus, josta luopuminen olisi useimmilta liikaa vaadittu.

Matkustaminen on harvemmin pelkkää vaihtelua arkeen. Usein  siihen liittyy vahva sosioekonomisen statuksen viestiminen. Esimerkiksi:

 1. Miksi en matkustaisi, koska voin ja haluan.
  ”Mulla on vielä käymättä siellä ja siellä.”
  ”Se onkin näistä Euroopan maista ainoa missä en oo vielä käynyt.”
  ”Ajattelin, että sellainen pitkä viikonloppu Pariisissa olis aika jees.”
 1. Matkustaminen tekee minusta kiinnostavan.
  (Sosiaalisen statuksen kasvattamista somessa ei kukaan myönnä, joten siitä ei keskustella suoraan. Todellisuudessa jatkuva kuvien tuuttaaminen ja elämysten jakaminen muille Instassa tai Facessa on merkittävä osa reissua.)
 2. Olen matkustamisen ammattilainen (=haluan päteä).
  ”Ei Suomessa vaan saa mitään autenttista. Meillä on Lontoossa yks intialainen, josta saa ihan mielettömän hyvää safkaa. Käydään siellä joka kerta.”
  ”Mun makuun Losi oli kyllä tosi paljon siistimpi kuin vaikka Seattle.”
 3. Minulle loma on lomaa vain ulkomailla.
  ”Kyllä jonnekin lämpimään pitää päästä.”
  ”Kuka täällä Suomessa kestää olla tähän aikaan vuodesta.”
  ”Ei Suomessa osata markkinoida palveluja.”

Näitä juttuja kuunnellessa tulee väistämättä mieleen, että hitto olen surkea luuseri kun en käy missään hienoissa mestoissa (enää).  Kyhjötän täällä periferiassa ja ainoa matkakohteeni on mökki Muuramessa.

Itse ajattelen, että matkustaminen on yksi tärkeimpiä tapoja oppia ymmärtämään muita kulttuureja, erilaisuutta ja maailman monimuotoisuutta. Näitä kriteereitä ei tosin saavuteta all inclusive -hotellissa Alanyassa tai pakettimatkalla Teneriffalla. On eri asia olla ympäröivästä kulttuurista nauttiva ja ammentava matkailija kuin omaa kulttuuriaan mukanaan roudaava ruisleipäturisti. En siis aio lopettaa lentämistä kokonaan. Haluan, että lapsenikin näkevät maailmaa. Mutta aion muuttaa matkailutyyliä takaisin siihen mitä se oli minulle joskus aikoinaan: kulttuurien kokemista. 

Olen toki myös miettinyt, voisiko Tjäreborgin konseptihotellin perustaa Etelä-Ruotsiin – tai vaikka Poriin. Kenties irtiotto arjesta onnistuisi myös marraskuisessa Suomessa, jos asiaa lähdettäisiin ihan oikeasti konseptoimaan puhtaalta pöydältä. Mitä pakettimatkalta lopulta haetaan? Keinoaurinko, katetut sisäleikkitilat, kylpylä. All inclusive -buffet. Aika pitkälle pääsisi Porissakin. 

Entä saako lentämisestä syyllistää? Mikä on hyväksyttävä määrä lentokilometrejä vuodessa?

Suomalaiset lentävät paljon. Tilastokeskuksen mukaan pelkästään viime touko-elokuun aikana suomalaiset lensivät noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Määrä tuntuu järkyttävän suurelta.  

Suomessa ei kuitenkaan ole korrektia arvottaa muiden lomareissuja. Meillä on subjektiivinen lento-oikeus. Jokainen saa päättää, miten vapaa-aikansa käyttää. Jos jotain, niin matkoja tulee kehua ja kadehtia. Mutta sen soisi jokaisen ymmärtävän, että viikonloppureissu Keski-Eurooppaan shoppailemaan tai konserttikeikalle ei ole ihmisoikeus, vaan paras mahdollinen tapa ilmentää länsimaista pröystäilevää elitismiä.

Voiko marraskuusta selvitä ilman ulkomaanmatkaa? Totta kai voi. Tässäkin asiassa asennoituminen auttaa todella paljon. Olen kärsinyt vuosikausia kaamosmasennuksesta, mutta tänä vuonna päätin, etten mieti asiaa.

Harrastin aikoinaan avantouintia. Tärkein asia minkä opin, oli, ettei kannata keskustella itsensä kanssa uskallanko nyt mennä tuonne veteen kun se on niin jäätävän kylmää. Piti vaan mennä, ei keskustella. Sama juttu tässä. En keskustele itseni kanssa tarvitsenko nyt ehdottomasti aurinkolomaa selvitäkseni tästä järkyttävän pimeästä kaudesta. Illat ja viikonloput voi täyttää tapahtumilla, elokuvakäynneillä tai sopivalla ”projektilla”, joka vie huomion mustasta kaamoksesta. Ja kas, kohtahan on jo melkein joulu.


Posted

in

by

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Lentäminen – ihmisoikeuteni”

 1. Paula-mummi avatar
  Paula-mummi

  Lentäminen on piikki omassatunnossani. Miehen terveydentilan vuoksi emme pärjää talvea omakotitalossa maalla. Sairaus estää metsätyöt, lumityöt ja hiihtämisen, jotka olivat hänelle henki ja elämä. Masennukseen lääke löytyy pillerikourallisen lisäksi myös etelän valosta (ei täällä aina aurinko paista) ja välttämällä jääliukkaita maanteitä. Siksi meidän perhe lentää vähintään 4 lentoa/vuosi Suomen ja Espanjan välillä. Voisinko jättää lentämättä – ja miehen yksin tänne etelään yli puoleksi vuodeksi? Olen tullut siihen tulokseen, etten toistaiseksi. On käynyt mielessä josko koira ja minä tultaisiin juna-laiva-juna -tyyliin. Ehkä ei vielä.

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Hei Paula, kiitos kommentista! Kyllähän se niin on, että lentäminen on usein yksilötasolla ylivoimaisesti järkevin tapa liikkua paikasta toiseen. Nähdäkseni teilläkään ei sentään ihan viikottain vaihdeta maata ;) Ongelma on siinä, ettei ole mitään absoluuttista totuutta mihin verrata omaa kulutuskäyttäytymistä. Se mikä minua vaivaa, ja mitä yritän omalla kohdalla muuttaa, on purkaa lentämisen ja mielihyvän yhteys niin, että en enää jatkossa lähtisi (perheen kanssa) matkalle vaan siksi että ”pitää päästä jonnekin”. Tähän asti on usein ollut niin, että on vaan pitänyt päästä viikoksi jonnekin aurinkoon/lämpimään/kauniiseen paikkaan. Yritän tunnistaa, mitä oikeastaan haluan, kun haluan matkalle. Ja jos lähtee reissuun, niin mitä siitä pitäisi jäädä käteen. En ole vielä ratkaissut tätä ;)

   Sanoit että lentäminen on piikki omassatunnossasi. Minusta se, että tiedostat asian, on jo paljon enemmän kuin monen muun kohdalla. On tilanteita, kuten teillä, että liikkumavaraa ei ole kovin paljon. Mutta sitten on taas todella paljon ihmisiä, joille jatkuva lomamatkustaminen on ns. elämäntapa. Eli kaikki on lopulta suhteellista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.