Harakankello

Mitä loma on?

Seurasin keskiviikkona SuomiAreenan lähetystä, jonka aiheena oli yksilön valinnat päästöjen vähentämisessä. Tikunnokassa olivat erityisesti lentäminen ja lihan syöminen.

En todennäköisesti kuulunut kohderyhmään, koska itse keskustelu ei tarjonnut minulle mitään uutta. Mutta mieleeni jäi toinen ”kokemusasiantuntijoista”, joka puhui lentämisen vähentämisen yhteydessä siitä, mitä loma oikeastaan on. Ja miksi sen pitäisi aina sisältää matkustamista ulkomaille.

Niin. Mitä loma on? Miksi olemme täysin aivopestyjä ajattelemaan, että loma on lomaa vain, kun on hiton kuuma, ja olet jossain ulkomailla tuhansien turistien keskellä?

Kyllähän maisemanvaihto auttaa ihan varmasti pääsemään eroon työstä ja työajatuksista. Se vähintäänkin nopeuttaa tätä irtaantumista huomattavasti. Mutta vaikutus perustuu täysin ulkoiseen ärsykkeeseen, jopa shokkiin – siihen, että yhtäkkiä olet vieraassa ympäristössä, jossa huomio kiinnittyy kaikkeen ympärillä olevaan eikä huomiota yksinkertaisesti riitä työhön tai arkisiin asioihin. Huono puoli on, päästöjen lisäksi, että lomamatkan positiivinen vaikutus häviää muutamassa päivässä.

Todellinen lomamoodi onkin jotain, mikä syntyy korvien välissä. Sisäistä irrottautumista työstä ja sellaisesta arjesta, joka ei tuo hyvää oloa. Uskon, että tämä on taito jonka jokainen voi halutessaan oppia. Uskon, että sillä on varmasti myös pitkäaikaisempia vaikutuksia rantalomalla Kreikassa. Olisi huikeaa, jos voisi vaan sulkea valitsemansa asiat pois ja keskittyä siihen hetkeen missä juuri nyt on. Läsnäoloon.

Lisäksi on pakko sanoa yksi huomio, minkä olen tehnyt vuosien aikana: kun tietoisesti vähensin lentämistä – toistaiseksi en ole lentänyt kuuteen vuoteen – arki ja puuhastelu oman perheen kanssa on pääasiassa tuntunut kivalta. En oikeastaan enää muista, mikä arjessa on niin kauheaa ja ankeaa, että sitä pitäisi paeta ulkomaille.

Odotan tietysti omaa kesälomaani, mutta odotan erityisesti sitä, ettei minun tarvitse suorittaa tai tehdä yhtään mitään. Kun palaan töihin, minulta kysytään ”oliko hyvä loma?”. Voiko loma olla hyvä, vaikka sen aikana ei kokenut mitään mullistavaa? Ja miksi ylipäätään pitäisi kokea?


Posted

in

by

Tags:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.