Aurinkoinen, talvinen päivä Jyväsjärvellä

Kevään tärkein ilmastoteko

Ilmastokeskustelun yksi ikuisuuskysymyksistä on, kenen vastuulla on päästöjen vähentäminen – yksilöiden vai systeemin?

Oikea vastaus on, että molempia tarvitaan. Systeemisiä eli rakenteellisia muutoksia tekevät virkamiesten lisäksi poliittiset päättäjät, joiden valinnasta me kansalaiset olemme vastuussa. Siksi sillä, mitä arvoja yksilöinä edustamme, on merkitystä. Me päätämme, istuuko meillä päättäjinä ilmastomyönteisiä ihmisiä vai ilmastodenialisteja. Denialismi ei ole vain tieteen kieltämistä, vaan passiivista vastarintaa, joilla pyritään ylläpitämään olemassaolevat, kulutusta ja päästöjä ylläpitävät rakenteet.

Jos siis olet sitä mieltä, että päästöjen vähentäminen vaatii ennen kaikkea rakenteellista muutosta, kanna vastuu ja äänestä puoluetta, joka näitä muutoksia on sitoutunut tekemään.

Jos taas äänestät puoluetta, jonka agendalla nämä asiat eivät ole olleet (kuin vaalipuheissa) eivätkä ole tulevaisuudessakaan, systeemisten muutosten vaatiminen on tekopyhää jeesustelua.

Ja vaikka antaisit äänesi ilmaston ja vihreän siirtymän kannalta valveutuneelle henkilölle, eduskuntavaalit on puoluevaalit. Äänesi menee aina ensisijaisesti puolueelle ja vasta sitten yksilölle. Kun asioista äänestetään, puolueen linja ratkaisee.

Ilmastotekoja tarvitaan joka päivä. Tämän kevään ehdottomasti tärkein ilmastoteko on äänestää ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Luontomarssi Jyväskylässä 18.3.2023
Luontomarssi Jyväskylässä 18.3.2023

Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.