Lentokone taivaalla ja tiivistymisjuova

Lentovero-kansalaisaloite on ilmastonmuutos pähkinänkuoressa

Kansalaisaloite lentoveron puolesta on vetänyt nihkeästi. En ihmettele. Suomalaiset lentävät enemmän kuin koskaan, joten miksi vaatia lisää kustannuksia omalle kukkarolle? 

Toistaiseksi aloite on vielä kaukana vaaditusta 50 000 allekirjoituksesta. Vaisu tahti paljastaa raskaalla tavalla sen, miten saavutetuista eduista, eli halvoista lennoista, pidetään kiinni kirjaimellisesti yhteiseen hautaamme asti. Kysyttäessä lentoveroa kyllä puolletaan, mutta käytännössä kollektiivista kykyä asettaa yhteisön ja ympäristön tarpeet omien edelle ei ole.

Lentoveroaloite on ottanut loppukirin, mutta 35 000 nimen kerääminen 2 viikossa vaatisi kyllä pienen ihmeen. Valitettavasti.

Kysymys ei ole siitä, että lentäminen pitäisi lopettaa. Kysymys on siitä, että sitä pitäisi vähentää. Siitä, että oppisimme kyseenalaistamaan nykyiset toimintatapamme ja kulutustottumuksemme ja arvioimaan, voisiko asioita tehdä toisin. Lentoliikenne kasvaa koko ajan ja nauttii poikkeuksellista verovapautta muihin matkustusmuotoihin nähden aikakautena, jolloin sen pitäisi olla kaikkein kallein vaihtoehto. Lentovero ei tietenkään yksissään nosta lipun hintoja ”tarpeeksi”, mutta tärkeintä olisi saada ihmiset ajattelemaan valintojaan. Tällä hetkellä lentäminen on yksiselitteisesti aivan liian halpaa sen ilmastokuormitukseen nähden

https://twitter.com/lentoveroaloite/status/1185514199411298304

Lakialoitekäyrän tuijottelu on erityisen surullista siksi, että se on kuin ilmastonmuutos pähkinänkuoressa: ihmiset heräävät vasta kun aika alkaa loppua. Alkaa hienoinen loppukiri, mutta liian myöhään. Tahtoa ei ole tarpeeksi eikä vauhti taida riittää. Suurin osa haluaa ajatella, ettei asia koske itseä tai siihen ei voi vaikuttaa.

Siitä huolimatta: ihmiset, tehkää ympäristön lisäksi myös itsellenne palvelus ja allekirjoittakaa. Allekirjoittamatta jättäminen on nimittäin sekin kannanotto.


Posted

in

by

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Lentovero-kansalaisaloite on ilmastonmuutos pähkinänkuoressa”

 1. Janina avatar
  Janina

  Tosi osuva kirjoitus. Omalta kohdalta kuulin koko kansalaisalotteesta vasta eilen ja taholta, mistä siitä viimeiseksi odottaisi kuulevansa. Eli luulen, että ongelma on myös se, ettei moni tiedä koko aloitteesta. Ehkä pitäisi kirjoittaa tästä mielipidekirjoitus johonkin lehteen tai mediaan? Osaat ainakin kiteyttää asian :)

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Hei Janina ja kiitos kommentista! Olet oikeassa, yleisellä tasolla asiasta ei tiedetä riittävästi. Mielikuvatkin ovat varmasti vääriä: ikäänkuin oltaisiin kieltämässä lentäminen tai että vero nostaisi lentolipun hinnan tähtitieteellisiin lukemiin. Joitakin juttuja olen lehdissä huomannut viime päivinä, mutta ihan kuin selkeää kantaa asian puolesta ei haluta ottaa. Toivottavasti kysymys ei ole siitä, että lento- ja matkayhtiöt ovat lehdille tärkeä mainostajaryhmä. Mutta tämän lisäksi kysymys on myös siitä, ettei pystytä laittamaan yhteistä etua oman edun edelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.