Mun ura on tärkeämpi kuin sun ura

Suomen Ekonomit kysyi juuri työelämään siirtyneiltä ja työelämässä jo pitempään olleilta käsitystä oman ja puolison uran tasa-arvoisuudesta*.

Uransa ensiaskelia ottavista miehistä ja naisista valtaosa pitää molempien uraa yhtä tärkeänä. Miehistä yli 70 % ja naisista lähes 80 % on tätä mieltä.

Lähde: Suomen Ekonomit 2015.
Lähde: Suomen Ekonomit 2015.

Sitten jotain tapahtuu, ja tätä muutosta voisi luonnehtia jopa radikaaliksi.

Lähde: Suomen Ekonomit 2015.

Pitempään työelämässä olleista miehistä (ja naisista!) enää vain noin puolet pitää molempien uraa yhtä tärkeänä. Sen sijaan miehistä lähes 40 % pitää omaa uraansa tärkeämpänä. Jos sallitaan heteronormatiivinen yleistys – eli oletetaan, että kyseessä on useimmiten heteropari – nähdään, että myös naiset myötäilevät tätä ajattelua. Heistä lähes viidennes on sitä mieltä, että puolison ura on tärkeämpi kuin oma. Merkillepantavaa on myös se, että iästä riippumatta yksikään kyselyyn vastanneista miehistä ei pitänyt puolisonsa uraa omaansa tärkeämpänä.

Elämme 2010-luvun puoliväliä, ja yhä vaan konservatiiviset asenteet jylläävät. Totta kai on pakko kysyä, mistä tämä johtuu. Opiskeluaikana naiset ja miehet istuvat samoilla luennoilla, lukevat samoja oppikirjoja ja tekevät samoja tenttejä sukupuoleen katsomatta. Tasa-arvo on normaali olotila.

Kun työelämä astuu kuvaan, tilanne muuttuu. Jonkinlaista yleistietoa on nykyään, että todennäköisesti miesten ura lähtee nopeammin käyntiin, he pyytävät (ja saavat) enemmän palkkaa kuin naiset ja heille mahdollisesti myös tarjotaan vaativampia tehtäviä naisia useammin. Ehkä ei käykään niin, että nuoret ihmiset toisivat mukanaan uusia ajatuksia. Ehkä käykin niin, että he vain omaksuvat vallitsevan normiston ja arvot, ja siksi mikään ei muutu.

Naisten osalta asennemuutosta voi jotenkin yrittää selittää. Oma urakehitys ei palkitsekaan, ja mielenkiinto suuntautuu toisaalle. Elämässä tapahtuu muutoksia: tulee lapsia, ikääntyvät vanhemmat vaativat huolenpitoa, oma tai jonkun läheisen terveys heikkenee. Uraan panostaminen ei enää tunnu tärkeältä tai onnellisuutta lisäävältä. Uran merkitys yksinkertaisesti näyttää vähentyvän.

Mutta mikä selittää sen, että ekonomimiehistä niin iso osa pitää omaa uraansa puolison uraa tärkeämpänä? Tähän ei liene kovin yksiselitteistä vastausta. Yhtä kaikki asenne tuntuu ylimieliseltä, jopa haitalliselta työelämän kehityspaineita ajatellen. Ehkä tässä olisi Ekonomeille seuraava tutkimuksen aihe.

SE:n esitys Slidesharessa.
Katso myös Tasuri-hankkeen tuore raportti: ”Toimitusjohtajilta edellytetään miehille tyypillisempää kokemustaustaa”

*Tutkimuksen N=342. Lisätietoja tutkimuksesta Suomen Ekonomeilta.


Posted

in

by

Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Mun ura on tärkeämpi kuin sun ura”

 1. Ella avatar

  Kiitos Annukka,

  Sinä se sitten osaat kaivaa ja nostaa esiin mielenkiintoisia (!?) ja tärkeitä aiheita.

  Terkuin, Ella

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Moi Ella! Tätä kirjoittaessani ajattelin muuten sua hyvänä esimerkkinä juuri sellaisesta ihmisestä, jonka uraa ei ole yksikään (ekonomi)mies hidastanut :)

 2. Susanne avatar
  Susanne

  Eli nuorille naisille pitäisi opettaa, että koulutus ei yksin lupaa menestyvää uraa. Pitää valita myös tasa-arvoinen puoliso ja hyvä esimies.

  Näistä tilastoista saa myös hyvää taustaa, miksei miehet suostu pitämään perhevapaita.

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Hei Susanne, kiitos kommentista! Juuri näin. Suhtautuminen perhevapaisiin on hyvä vertaus. Asenteiden juuret ovat niin syvällä, että välillä mietin, montako sukupolvea tarvitaan todelliseen muutokseen. Ei riitä että naiset tiedostavat, vähintään yhtä tärkeää olisi, että nuoret miehet tiedostaisivat. Tähän voisimme kyllä itse vaikuttaa (ainakin toivottavasti) antamalla omille lapsille oikea esimerkki. Jos vaan ne isätkin jäisivät välillä kotiin ;-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.