Työpaikan tietotoimiston uutisia

HS uutisoi tänään, että naisvaltaisiin aloihin usein liitetty huonon yhteishengen mielikuva on osoittautunut tutkimusten mukaan myytiksi.

Mielenkiintoinen osio oli viittaus Turun yliopistossa tehtyyn juorututkimukseen, jonka mukaan miehet ja naiset juoruavat yhtä paljon. Tämä yllätti. Oma kokemukseni on, että miesten kanssa on helpompaa keskittyä työasioihin ja työn tekemiseen, koska yksikään mieskollega ei ole tullut kurkkimaan sermin yli ja aloittanut keskustelua ”Arvaa, mitä just kuulin…”.  Mitä ilmeisimmin miehet juoruavat vain keskenään tai vasta tuopin ääressä töitten jälkeen. Tai sitten he vain yksinkertaisesti saavat juorunkin kuulostamaan asialliselta pohdinnalta.

Sen sijaan useimmille naisille juoruilu on työpäivän piriste. Jollain tapaa sillä on myös keskinäistä suhdetta lujittava vaikutus. Vaikka juoruilu on usein ihan harmitonta ja siihen voi liittyä jotain hyviäkin puolia, viime kädessä sitä kuitenkin pidetään halpamaisena ja negatiivisena asiana. Ilkeät ihmiset juoruavat, hyvät ihmiset eivät.

Juoruilulla voi tietysti tehdä hyvinkin pahaa jälkeä. On tavallista, että työyhteisössä vuodetaan varmaa tietoa puskaradion muodossa, mutta lähes yhtä usein levitellään huhuja vailla mitään totuuspohjaa. On yllättävää, miten vähän juorujen sisältämän informaation todenperäisyyttä koskaan kyseenalaistetaan, vaikka sisällöllä voi olla tuhoisa vaikutus kohteena olevan ihmisen elämään. Väittely tai vastakkainasettelu ei kuulu juoruilun ideologiaan. Juoruilussa vastaanottajan kuuluu tukea kertojan tarinaa päivitellen ja ihmetellen. Juuri siksi juoruilu on yksi työpaikan tehokkaimmista aseista ja kiusaamisen muodoista.

Ainakin itse toivoisin sekä itseltäni että muilta ihmisiltä suurempaa kriittisyyttä siitä, mitä pitävät ”varmana tietona”. Perättömien raskaushuhujen levittäminen vain siksi, että nainen ei nauti alkoholia, tai seksuaalivähemmistöön leimaaminen vain siksi, ettei sauno miesten kesken, on alhaista. Johtopäätöksiä ei pitäisi vetää siltä pohjalta, mitä joku jättää tekemättä, vaan korkeintaan siitä, mitä hän itse avoimesti kertoo ja tekee.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.