Kahvilaunelmia vai toimistohommia?

Radiossa pyöri yhteishaun aikana ammattikorkeakoulun mainos, joka meni kuulomuistilla suurin piirtein näin: ”…Perustan kahvilan, missä saa ihania leivoksia ja hyvää kahvia. Ja sitten siellä olisi vakioasiakkaita, joille kahvila olisi kuin oma olohuone”, mainoksen tyttö huokaili.*

Kuulostaako ihan hyvältä mainokselta? Positiivinen, helposti samaistuttava? Miksei näitäkin.

Minä kuulin lähinnä ruusuiseen yrittäjyyteen nojaavaa, vahvaa sukupuolistereotyyppistä kerrontaa. Toki oman kahvilan perustaminen on hämmentävän suosittu ajatus (nuorten) naisten keskuudessa, mutta toistensakaltaisia sunnuntaihaaveilijoitako ammattikorkeaan oikeasti tavoitellaan? Eikö nuorille naisille voisi tarjota pikkuisen haastavampaa uravisiota?

Miten olisi vaikka:
”Oon aina haaveillut perustavani kahvilan: ihania leivoksia – hyvää kahvia – vakioasiakkaat viihtyis illasta toiseen kuin omassa olohuoneessaan. Sitten rupesin laskemaan, kuinka pitkiä päiviä mun pitäis tehdä ja montako kuppia kolmen euron kahvia pitäis päivän aikana myydä, että saisin maksettua joka kuukausi vuokran, palkat, lainat ja kaikki juoksevat kulut, mitä kahvilan pyörittämisestä syntyy. Entä miten erottautua, pärjätä ja kasvaa valmiiksi kilpaillulla alalla, missä kaikki tarjoavat samaa? Ja sitten tajusin, että paljon fiksumpaa on tähdätä kerralla vähän korkeammalle: hyödyntää digitalisoitumista, perustaa hyvään liikeideaan nojaava asiantuntijayritys ja rakentaa globaali bisnes sen ympärille. Ja ainahan sen kahvilankin voi perustaa, mutta jollain täysin mullistavalla idealla! Täältä Mikkelin ammattikorkeakoulusta saan muuten pirun hyvän pohjan mihin tahansa kovatasoisiin asiantuntijatehtäviin.”

Myönnetään, hieman pidempi ja kalliimmat sekunnit. Siitä huolimatta olkaa hyvä, Mamk, saatte vapaasti hyödyntää.

*Lopuksi vielä kehotetaan: ”Opiskele. Tee sen jälkeen mitä oikeasti haluat.” Olen varmaankin etuoikeutettu, sillä aikoinaan opiskelu oli juuri se mitä halusin sillä hetkellä tehdä.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.