Näin ryhdyt työpaikan ammattikadehtijaksi

Oletko niitä ihmisiä, jotka haluaisivat olla työpaikan suosittuja jees-tyyppejä? Ei kannata. Jatkuva miellyttäminen on hirvittävän raskasta. Työkavereitten kadehtiminen on sekin kuluttavaa, mutta toisin kuin miellyttämisen, kateuden synnyttämiä tunnekuohuja voi ohjata myös itsensä kehittämiseen.

Jos mielit ammattikadehtijaksi – etkä sitä jo luontaisesti ole – tässä muutama tuore Taloussanomista poimittu vinkki.

Helpointa on aloittaa kadehtimalla työkaverin lahjakkuutta, menestystä ja miksei koulutustakin. Kyse ei tietenkään ole kollegan aidosta lahjakkuudesta, vaan hyvästä onnesta ja olosuhteista – tämä on hyvä pitää mielessä.

Menestyksen lisäksi klassisia kateuden kohteita ovat työkaverin nauttimat työsuhde-edut. Olkoonkin, että hän tarvitsee työssään autoa, mutta mitä merkitystä sillä on asiakkaalle, ajaako pihaan Toyotalla vai Audilla? Verotettavan ansiotulon tarkistaminen antaa vertailupohjaa siihen, onko kaveri ylipäätään rahansa arvoinen osaaja. Helppoa on myös kadehtia työkaverin bisneslounaita hienoissa ravintoloissa – firman piikkiin. Ulkomaisten asiakkaiden tapaaminen on yleensä sekin vain tekosyy nauttia drinksuja lentokoneen ykkösluokassa ja viettää pari päivää rantalomalla lentokenttähotellissa.

Kun nämä perusjutut on hallussa, voit sujuvasti siirtyä hieman vaativampiin kadehtimisen kohteisiin. Työkaverin sosiaalisten taitojen vähättely vaatii jo hienovaraisempia keinoja. Ammattikadehtijat suosivat esimerkiksi tiedon pimittämistä ja systemaattista kaveriporukan ulkopuolelle jättämistä.

Ammattikadehtijan ammattitaitoon kuuluu ennen kaikkea uskottava toiminnan perustelu. Jonkun on tunnistettava organisaation virherekrytoinnit ja epämotivoituneet siipeilijät. Sitä paitsi ammattikadehtijan rooli ei todellakaan ole kadehtimisen arvoinen: on hirveän raskasta olla yksin todistamassa väärien ihmisten palkitsemista ja ansiotonta menestystä.

Jos tosissaan asiaa mietitään, niin ihan varmasti jokaisella on työelämässä vaiheita, jolloin tyytymättömyys oman työhön ja asemaan heijastuu kateutena muiden menestykseen. Kateus on ikävää, mutta myös inhimillistä. Esimiesten pitäisi muistaa, että kateutta ei voi poistaa organisaatiosta täydellisellä tasapuolisuudella (ja -päistämisellä), vaan tunnistamalla kateutta aiheuttavan pahan olon syy ja tekemällä aktiivisesti asialle jotain.


Posted

in

by

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Näin ryhdyt työpaikan ammattikadehtijaksi”

 1. Anne avatar
  Anne

  Kateus on suomalainen kansantauti? Taitaa monella ole tapana ajatella ”miksi sinulla pitäisi olla asiat paremmin kuin minulla”. Harmittavan usein tälläinen kadehtija ei osaa ottaa huomioon kokonaisuutta, katsoo vain omalta kantiltaan, siitä kapeasta asiasta, josta toista kadehtii. Kumpi on pahempaa: se, että pomo on kateellinen jotain alaisensa kyvystä/taidosta, vai työkaveri on kateellinen?

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Moi Anne! Minua ainakin pelottaisi enemmän kateellinen esimies, sillä hänellä on valta tehdä alaisen elämä hankalaksi. Vaikka esimieheltä on lupa odottaa tietyntasoista kypsyyttä, taitaa olla realismia, että harva iloitsee pyyteettömän aidosti alaisensa menestyksestä tai lahjakkuudesta; sen sijaan kokee, että se on jotenkin häneltä itseltään pois. Entä moniko pystyy maksamaan alaiselleen itseään parempaa palkkaa? Uuden sukupolven johtajat ovat tässä jo vähän etevämpiä, he ymmärtävät, että he ovat työpaikalla alaisiaan varten eikä päinvastoin. Valitettavasti heitä ei vielä riitä ihan jokaiselle työpaikalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.