Olan takaa selän takana

Monella suomalaisella on nyt tavallista raskaampi viikko edessä. Yllätetään yhteiskunta -kampanjan helmikuun teemaviikkona (4.-8.2.) on ”Kehu selän takana”. Työkavereista on kyllä helppo puhua selän takana, mutta että pelkkää hyvää! Aikamoinen haaste.

Ei hätää. Normisuorittajan vinkeillä selviät viikosta puhtain paperein.

1. Tuplaa kahviannoksesi.  Positiivinen ajattelu ja toisten ihmisten kehuminen – edessä tai takana – ei onnistu, jos kynsi on katkennut, juurikasvu häiritsee, naakkaparvi naureskelee sinulle ja ulkona sataa räntää. Elimistösi on jo sopeutunut tiettyyn määrään kofeiinia päivässä, joten normaali kahvittelu ei todellisuudessa nosta mielialaa.  Kofeiini on huumetta, joten kaksinkertaistamalla annostuksen saatat kokea hetkellisiä elämää suurempia hetkiä, ja työkavereitten kehuminen sujuu itsestään.

2. Liikkuvuus. Jos aiot puhua työkaverista hyvää oikein olan takaa, varmista selän liikkuvuus. Keppijumppa on tähän mainio harjoitus. Nosta keppi hartioiden taakse ja tee vartalon kiertoja vasemmalle ja oikealle. Varmista, että lantio pysyy paikallaan!

3. Psyykkaaminen. Tämä klassinen menetelmä toimii aina. Alitajuntasi ymmärtää myönteisiä ajatuksia. Kehitä siis itsellesi työkavereihin liittyviä voimalauseita. Hoe ”Pera on tosi kiva työkaveri” mielessäsi kymmeniä kertoja. Sitten vain lipsautat ajatuksesi ääneen. Jatka harjoitusta. Eipä aikaakaan, kun ympärilläsi on pelkästään kivoja, auttavaisia ja huumorintajuisia työkavereita. Hassua, ettet ole aikaisemmin huomannut koko asiaa.

4. Palkitseminen. Tee itsellesi nousujohteinen taulukko. Aloita palkitseminen suklaapatukalla. Jos ehdit viikon aikana kehua jokaista työkaveriasi ja vieläpä kahteen kertaan, olet ansainnut taulukon ylimmälle tasolle sijoittamasi palkinnon, esimerkiksi kylpyläloman Tallinnassa.

5. Strateginen ajattelu. Teemaviikon piiloagenda on tietysti se, että työkavereittesi ylenpalttinen kehuminen kantautuu jossain vaiheessa heidän korviinsa. Ihminen on luonnostaan turhamainen, joten kehumalla muita petaat itsellesi myötämielisyyttä vastapalvelukseen tai liittoutumiseen tilanteen niin vaatiessa.

6. Selektiivinen mutismi. Jos kehuminen tuntuu kaikesta yrityksestä huolimatta ylivoimaiselta, takerru viimeiseen vaihtoehtoon ja ryhdy mykäksi.


Posted

in

by

Kommentit

5 vastausta artikkeliin “Olan takaa selän takana”

 1. Pekka avatar
  Pekka

  Kehumisesta on enemmän hyötyä suoritettuna ihan päin naamaa.

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Niinpä! Mutta miksiköhän se on meille suomalaisille niin tavattoman vaikeaa ja epätyypillistä? Suomalaisessa työkulttuurissa puhutaan kaiken lisäksi neutraalisti palautteesta. Kehumiseen liittyy usein lievä ylilyönnin maku.

   1. Pekka avatar
    Pekka

    Kehuminen ja selkään taputtelu tapahtuu useimmiten saunailloissa muutaman oluen jälkeen. Alkaa niin kutsuttu ”selkääntaputteluvaihe”.

 2. Outi avatar

  Yleensä kehuja tulee siinä vaiheessa kun työntekijä on esimerkiksi arvostuksen puutteeseen turhautuneena hakenut uuden työpaikan. Olen näitä tapauksia nähnyt useammin kuin kerran (ja kokenut itsekin). Ajoitus on tärkeä juttu näissäkin asioissa.

  1. Annukka avatar
   Annukka

   Olet oikeassa! Uskon, että kiitoksen antamiseen panostetaan nykyään esimieskoulutuksessa, mutta positiivisen palautteen antamista pitää oikeasti harjoitella, jotta siitä tulisi tapa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.