Läpimurto! …a odotellessa

lapimurtoEikö kukaan kuuntele loistavaa ideaasi palaverissa? Vai ohitetaanko ehdotuksesi kohteliaalla hiljaisuudella ennen seuraavaan aiheeseen siirtymistä?

Tiede-lehden viimekeväinen (5/2012) juttu Miten uutuus leviää? esitteli keinoja hyvän idean läpiviemiseen. Minäkin ihan innostuin. Olisihan se hienoa, jos voisin palaverissa voittaa osallistujat puolelleni suvereenisti itsehillinnän siivittämän argumentaation keinoin. Läpimurto! – Puolusta ideaasi ja voita muuta puolellesi (Tietosanoma 2011) lupaa paljastaa, miten ihmiset saadaan innostumaan omasta ideasta.

Ensin hyvät uutiset: kirjassa on innostunut ote. Se kannustaa analysoimaan omia neuvottelutaitoja ja tunnistamaan omat heikkoudet. Kirjan ydinviesti tulee kyllä selväksi: kun vastustajan hyökkäyksiin suhtaudutaan kunnioittavasti ja rauhallisesti, tilanne kääntyy lopulta omaksi eduksi.

Sitten huonot uutiset: Läpimurto on loistoesimerkki kirjasta, jossa kolmen aukeaman asiasta on jaariteltu sadan sivun kirja. Rautalankaa kuluu, sillä sitä väännetään lukijalle joka toisella aukeamalla. Kyse voi olla kehnosta käännöksestä. Usein amerikkalaiset teokset eivät millään taivu suomeksi, ellei myös kirjan tyyliä hieman lokalisoida. Toisaalta kirjan rakentuminen ”hassun ja mukaansatempaavan” tarinan muotoon ei vaan vakuuta vannoutunutta kyynikkoa. Pikkukaupunki Keskimatkan kirjastoon halutaan uudet tietokoneet asiakkaiden käyttöön, mutta osa kaupunkilaisista vastustaa ideaa yhteistyöstä paikallisen tietokoneliikkeen kanssa. Tietokoneita kirjastoon? Kuulostaa enemmän ysäritarinalta kuin 2010-luvulta.

Onneksi lopusta löytyy 7-sivuinen pikaopas hyvien ideoiden suojaamiseksi. Aikaa kirjan keskeisimmän annin käsittelyyn menee siis 10 minuuttia. Täytyy myöntää, että säkenöivää neuvottelijaa minusta ei vielä(kään) tullut. Siihen tarvitaan opin lisäksi luontaista lahjakkuutta, kärsivällisyyttä ja aikuismaista eleganssia.

 


Posted

in

by

Tags:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.