Työtä, jolla ei ole mitään merkitystä

– Noniin, tervetuloa, ole hyvä istu siihen vaan. Eli työnhaku olisi teillä nyt sitten ajankohtainen?

– Kyllä.

– Jaa noniin… ja tiedot löytyy varmaankin täältä meidän järjestelmästä? Katsotaanpa täältä teidän työhistoriaa ja -profiilia… juu…aivan, aivan. Ja minkästyyppistä työtä olitte nyt sitten ajatelleet?

– No oikeastaan tärkein ja ainoa kriteeri on, että sen tulisi olla mahdollisimman merkityksetöntä.

– Jaa niinkö? Ihanko totta? 

– Kyllä. Se on yksi syy, miksi lähdin edellisestä paikasta. On ihan mahdotonta löytää työtä, jolla ei olisi mitään merkitystä. 

– Em…heh, tämäpä kyllä yllättävä näkökulma. No kyllähän me varmasti jotain löydämme. Tässä nyt heti ensimmäisen tulee aika paljon näitä puhelinmyyntitehtäviä. Kävisikö sellainen? Suurin osa asiakkaistamme on kokenut, että tässä työssä ei ole merkityksellisyyden tunnetta eikä pääse juuri kehittymään ihmisenä. 

– Olen vahvasti eri mieltä. Puhelinmyynnissä nimenomaan pystyy vaikuttamaan suoraan sekä yrityksen tulokseen että loppuasiakkaiden elämään. Pystyn tarjoamaan asiakkaille sekä viihdettä raskaan arjen keskelle, että parhaimmillaan sivistystä, ymmärryksen lisäämistä ja oivalluksia. Ja joskus asiakkaalla on paljonkin huolia. Jaksan kuunnella. Se jos mikä on merkityksellistä työtä. 

– Aha, vai niin. Täytyy sanoa, että kunpa useampi meidän asiakkaista ajattelisi noin. Mutta katsotaanpa. No miten olisi vaikkapa karaokejuontaja?

– No huh huh! Eihän se nyt tule kysymykseenkään. Karaokejuontajallahan on mieletön vastuu ja rooli tunnelman luomisessa ja ihmisten innostamisessa. Hänhän on kuin esimies työpaikalla, vastaa koko jengin ja tilaisuuden ilmapiiristä. Luo hyvää fiilistä. Antaa ihmisten onnistua. Kannustaa ja kiittää. Vaikea kuvitella paljon merkityksellisempää työtä. Tämä ei missään tapauksessa käy. Olisiko mitään muuta?

– No tuota. Meillä on aika monta siivoojan paikkaa auki. Löytyy ihan päivätöitä ja sitten jos tuntuu vähemmän mielekkäältä, niin iltatöitäkin on. 

– Jaa-a. Enpä kyllä tiedä. Siivoojallakin on niin valtavan suuri merkitys asiakaskokemukseen. Eihän kukaan nauti työskentelystä tai asioinnista paikassa, missä näkee, ettei ole siivottu hyvin tai on jopa suorastaan likaista. Siivoojahan tekee omalla työpanoksellaan hyvinkin monen työpäivästä onnistuneen. Joskus pelkkä hymy riittää. Ei tämä valitettavasti täytä minun kriteerejäni lainkaan.  

– Vai niin. No nyt on pakko sanoa, ettei tule heti mieleen muuta. Voinko kysyä, miksi työn pitää olla täysin merkityksetöntä? Miksei se nyt saisi merkitä jotain, edes vähän?

– Minä nyt vaan haluan, että työ on työtä eikä mitään muuta. Olenhan minä jo kokeillut kaikenlaista. Ojankaivuukin olisi muuten käynyt, mutta kun siinä rakennettiin jotain turvallisempaa ja viihtyisämpää ympäristöä lapsille ja muille alueen asukkaille, niin heti tuli se merkitys siihen työhön.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.